Robienie mleka sojowego w domu jest bardzo proste, ale wymaga stania nad kuchenką, ciągłego mieszania i pilnowania, aby mleko nie wy...

Urządzenie do robienia mleka sojowego Manta - recenzja



Robienie mleka sojowego w domu jest bardzo proste, ale wymaga stania nad kuchenką, ciągłego mieszania i pilnowania, aby mleko nie wykipiało czy się nie przypaliło. Najgorsze jednak dla mnie było mycie garnka i kuchenki (za każdym razem mleko akurat wykipiało w momencie, gdy spoglądałam w inną stronę :P ). Każdy kto robił mleko sojowe wie o czym mówię :). Te wszystkie niedogodności sprawiły, że mleko zaczęłam robić coraz rzadziej, a co raz częściej kupowałam gotowe. Cena sklepowego mleka jest dość wygórowana, dodatkowo w jego skład wchodzą emulgatory i inne nie potrzebne składniki. To wszystko skłoniło mnie do przemyślenia czy na pewno chcę je tak często kupować. 

Pod koniec maja 2016 szukałam razem z moim chłopakiem jakiegoś robota kuchennego. Wtedy znaleźliśmy w Auchan urządzenie do robienia mleka sojowego polskiej firmy Manta w cenie 225 zł. Mój chłopak od razu chciał je kupować, ale ja nie byłam przekonana czy urządzanie mi się przyda, a nie chciałam brać sprzętu za ponad 200 zł tylko po to by stał w nieużywany w szafce. 

Parę dni później znów będąc w Auchan zobaczyliśmy, że w danym tygodniu jest na nie promocja i cena wynosi 150 zł. Zdecydowaliśmy się na zakup i już po pierwszym dniu użytkowania wiedziałam, że są to dobrze zainwestowane pieniądze.

Od zakupu urządzenia minie niedługo rok, dlatego śmiało mogę opisać jakie ma zalety, a jakie ma wady. Jeśli jesteście ciekawi jak to urządzenie się u mnie sprawdziło zapraszam do przeczytania mojej recenzji.  



Wygląd i wytrzymałość:

W zestawie oprócz urządzenia do robienia mleka sojowego znajduje się metalowe sitko, ściereczka do mycia i plastikowa miarka. Samo urządzenie prezentuje się dość porządnie i nowocześnie. Wykonane jest z plastiku i stali nierdzewnej. Wiele do życzenia pozostawiają przyciski, które według mnie są dość tandetne i po zrobieniu mleka są całe zaparowane. Sprzęt już kilka razy mi upadł i oprócz jednego pęknięcia w obudowie górnej rączki ( które mój chłopak od razu skleił) nie ma żadnych uszkodzeń.  Jeśli chodzi o sitko to jest to najgorszy element całego zestawu. Już po kilku miesiącach siatka oderwała się od poręczy, ale nadal je użytkuję. 

Funkcje urządzania:

Oprócz robienia mleka roślinnego (na ciepło i zimno), urządzenie pozwala na robienie soków, kleiku ryżowego, zup kremów oraz past.



Przygotowanie mleka roślinnego:

Przygotowanie mleka w tym urządzeniu jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić odpowiednią ilość namoczonej soi (lub innych ziaren czy orzechów), wybrać program i włączyć. Maszyna posiada dwa ostrza, które blendują ziarna, grzałkę, która odpowiada za podgrzanie mleka oraz czujnik piany aby mleko nie wykipiało. Przez ok. 25 minut urządzenie na zmianę blenduję i podgrzewa mleko. Po tym czasie włącza się sygnał dźwiękowy, który informuje o zakończeniu pracy. Następnie gotowe mleko należy przelać przez sitko.


Mycie:

Mycie urządzania jest dość proste i szybkie, ale trzeba uważać, aby nie zamoczyć elektroniki. Dzięki temu, że kabel można odpiąć od urządzenia czynność ta jest o wiele łatwiejsza. Najlepiej myć od razu po robieniu mleka, wtedy wystarczy przepłukać wodą, umyć pozostałości gąbką i znów przepłukać. Dostępny też jest program "czyszczenie", ale według mnie nie działa, tak dobrze jak umycie od razu wodą po użyciu. 

Awaryjność:

Pierwsze urządzenie po tygodniu od zakupu popsuło się (wyłączało się przedwcześnie), lecz okazało się to wadą fabryczną i sprzęt od ręki został wymieniony na nowy. Druga sztuka działa bez żadnych problemów do dziś. 


Podsumowanie:

Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego sprzętu. Od momentu zakupu jest regularnie używany do robienia mleka roślinnego. Produkcja domowego mleka sojowego kosztuje zaledwie 1 zł za litr mleka, które nie zawiera żadnych dodatkowych substancji. Pozostałą okarę używam czasami do robienia pasty lub ciasta. Urządzenie bardzo ułatwiło mi proces robienia mleka - wieczorem zalewam soje, a rano po 25 minutach mam świeże mleko do kawy lub płatków. Uważam, że za taką cenę jest to bardzo dobre urządzenie, które świetnie spełnia swoją funkcje. Czasami w supermarketach są promocje na ten sprzęt (w Auchan widziałam nawet za 100 zł) wtedy warto się w niego zaopatrzyć :).

21 komentarzy:

  1. Ahoj, a z czego poza soją możesz jeszcze polecić? Przyznam że mam też taką maszynkę ale stoi od roku i się kurzy, bo jednak wolę mleka ryżowe albo owsiane, a jak próbowałem takie mleko zrobić w maszynce to niestety ale wychodzi rozpaćkany kleik... w miarę konsystencja wyszła mi z ciecierzycy ale smak nie zachwycił. Myślałem by przetestować łubin, który podobno jest zbliżony do soi, ale jeszcze nie udało mi się go kupić. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za dużo dodajesz płatków czy ryżu. Owsiane mleko można też spróbować zrobić na trybie na zimno (soki/czyszczenie) wtedy konsystencja powinna być ok. Oprócz sojowego czasami robię mleko na szybko z płatków jaglanych, ale też ma dość kleistą konsystencje ( trochę rozwadniam i jest pyszne). Próbowałam jeszcze robić z migdałów, nerkowców i wychodziły bardzo dobre. Też kiedyś robiłam z ciecierzycy, smak rzeczywiście nie zachwyca :P. Podobnie może być łubinem bo ponoć mleko ma mocno grochowy smak, ale warto wypróbować :) Również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dziękuję Ci za odpowiedź :) To jeszcze poeksperymentuję, może faktycznie za dużo ryżu dałem, a może np. brązowy lepiej się sprawdzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć :) Mam tę maszynę od marca i działa bez zarzutu, mój problem to smak uzyskiwanego mleka sojowego (przyprawiałam już chyba na wszystkie sposoby, mroziłam soję, ale nadal to nie to), a w przypadku smaczniejszego moim zdaniem mleka z orzechów arach. i migdałów - ich kwasnienie w zetknieciu z kawą. Czy masz jakieś rozwiązanie? I najważniejsze pytanie - czy do robienia mleka na zimno używasz programu SOK? Które mleka Twoim zdaniem lepiej robić na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! Jeśli chodzi o smak mleko sojowego to czasami wychodzi pyszne prawie jak sklepowe, a czasem bardzo średnie. Myślę, że jest to zależne od partii soi. Bardzo ważne są też proporcje pomiędzy cukrem a solą. U mnie jest to 1/3-1/2 łyżki soli do 2 łyżek ksyitolu lub cukru. Jeśli chodzi o kwaśnienie to może spróbuj dodawać mleko, gdy kawa już będzie w mare ostudzona. Co do robienia mleka na zimno to używam programu SOK. Mi na zimno bardzo pasuję mleko z mieszanki orzechów laskowych, nerkowców i migdałów :).

      Usuń
  4. Dzięki. Oj, to dużo tej soli, ja dodawałam szczyptę na litr mleka (po odcedzeniu okary to jest mniej więcej 700 ml), cukru podobnie. Dodawałam jeszcze np. wanilię, ale smakiem nie umywało się do kupionego waniliowego. Sojowe akurat nie kwaśniało, po prostu było mało smaczne. Orzechowe za to smaczne, natomiast warzyło się i kwaśniało w kawie. Z tym, że robiłam na ciepło, ostatnia nadzieja w wariancie zimnym, dziś spróbuję z nerkowców i migdałów. Nie wiedziałam, jakiego programu używać, maszyna ma fatalnie napisaną instrukcję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wychodzi ok. litr już po odcedzeniu okary. Może proporcje soi do wody mammy inne. Rzeczywiście trochę dużo soli i cukru, ale dopiero wtedy mi smakuję. Sklepowe swój smak zawdzięczają właśnie tym dodatkom. Co do instrukcji to jest rzeczywiście bardzo słaba, tak naprawdę sama rozpracowywałam urządzenie bo instrukcja nie dość, że ma dużo błędów to parę rzeczy w ogóle nie obejmuje.

      Usuń
  5. Ja może przesadnie pilnuję, żeby ilość wody nie przekroczyła wytłoczonej na obudowie kreski (strasznie trudnej do zauważenia zresztą). Soi wkładam jedną miarkę, tj jedną miarkę suchej, która po namoczeniu oczywiście znacznie zwiększa objętość i zajmuje sporo miejsca kosztem wody. Ale najważniejsze, że wreszcie wypróbowałam program SOK i jestem zadowolona - w niecałe 5 minut miałam b. smaczne mleko z nerkowców i migdałów, dużo lepsze niż mleka przygotowywane na ciepło. Teraz programu MLEKO będę używać już tylko do sojowego (potrzebuje go do produkcji jogurtu). Do picia tylko te "zimne".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Program SOK jest super do mlek na zimno :) Ja też programu MLEKO używam tylko do sojowego :) A tak z ciekawości, jak robisz jogurt? Ja niedawno też zaczęłam produkcję i chętnie się dowiem jak to u Ciebie wygląda :)

      Usuń
  6. Wspaniale że tu trafiłam! Właśnie kupiłam to urządzonko, mam soję i wodę :P i chciałam robić dziś mleko, zaglądam do instrukcji, a tam... Jeeeeny, faktycznie, jakby ktoś tłumaczył translatorem z chińskiego :| błagam pomóż kochana autorko... Czy soję mam namoczyć przed dojeniem? Odmierzyć kubeczek suchej czy namoczonej? Litr wody na czysto, czy wsypać soję i uzupełnić do litra? Będę mega wdzięczna za pomoc :) pozdrawiam! Agniecha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, mimo w komentarzu poniżej wszystko świetnie opisała :) Również pozdrawiam :)

      Usuń
  7. 1. Zdecydowanie namoczyć przez kilka godzin, najlepiej na noc; 2. Odmierzyć suchą; 3. Ja potem wrzucam mokrą i uzupełniam wodą do kreski lub poziomu między kreskami (myślę, że idealna precyzja nie jest ważna). Po zakończeniu procesu odcedzam na załączonym sitku, a jeśli mi się chce, to jeszcze kładę na nim pieluchę tetrową, co spowalnia proces, ale poprawia efekt. Ogólnie bardzo polecam też mleka na zimno, np z nerkowców z wiórkami kokosowymi (nerkowce namoczyć, tak z 1 1/2 naczynka, do tego łyżka wiórków), program sok (!). W przeciwieństwie do gorącego trwa tylko kilka minut, a mleko jest smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ogromnie dziękuję :) zrobiłam wczoraj mleczko z nerkowców (program sok, ale dałam tylko jedną miarkę), do owsianki bardzo spoko. Zrobiłam też sojowe, namoczyłam ziarenka we wrzątku ze trzy godzinki i też wyszło (chociaż trochę wykipiało przez dziubek), nawet go nie odcedziłam, takie jest ładne :D ciekawe czy jogurt na nim wyjdzie. Jeszcze raz dziękuję wam za pomoc :) a w weekend będę robić jaglane kotlety bezjajeczne, bo przy okazji trafiłam na przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że dałaś trochę za dużo soi lub wody. Też na początku tak mi się zdarzało, ale później już było bezproblemowo. Właśnie też jestem ciekawa jogurtu z tego mleka, bo jak na razie robiłam tylko na kupnym sojowym z Kauflanda. Mam nadzieję, że kotlety Ci zasmakują :)

      Usuń
    2. Melduję, że jogurt wychodzi świetny! Robiłam z dodatkiem "grzybka tybetańskiego", takiego zlepku bakterii, i robi się pięknie gęsty już po paru godzinach w pobliżu grzejnika. Wspaniale :) Aga

      Usuń
  9. Hej, ile mleka jednorazowo wychodzi z tego automatu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, wychodzi ok. 0,9 litra mleka, ale jak dobrze wyciśniesz okarę to jest ok litr :).

      Usuń
  10. Czy po zrobieniu jednej partii mleka trzeba czekać aż silnik się ochłodzi, żeby móc zrobić drugą? Jeśli tak, to jak długo? Bo w instrukcji znalezionej w internecie (niby po polsku, w praktyce nie wiadomo, chyba google translate to tłumaczyło) wyczytałam coś w stylu, że "po każdym zmieleniu należy odczekać 2h" to brzmi dość przerażająco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety trzeba czekać żeby silnik się schłodził, ale nie mam już instrukcji, dlatego nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie. Z tego co pamiętam to, nawet więcej niż 2h trzeba czekać.

      Usuń
  11. Mam pytanie, dostałam te urządzenie ale bez pojemniczka plastikowego. Jaka pojemność ma ta miarka? Nie mam odniesienia ile wsypać soji lub.innych ziaren

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plastikowy pojemniczek to mniej więcej 1/4 szkl. :)

      Usuń