Dziś kolejny prosty przepis na pyszną zupę krem. Tym razem jej głównym składnikiem jest pietruszka, która według mnie jest dość niedoceniana. Zazwyczaj jako składnik włoszczyzny ląduję w wywarze warzywnym, choć sama ma wszechstronne zastosowanie i właściwości.
Można z niej wyciskać sok, robić z niej kotlety lub nawet frytki. Urozmaicenie swojej diety większą ilością pietruszki może korzystnie działać na układ krążenia, układ moczowy oraz układ trawienny. To niepozorne warzywo zawiera też mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego oraz wapnia.
Zupa-krem z pietruszki
Składniki:
- 700 g pietruszki
- 2 średnie marchewki
- 1/2 białej części pora
- 1/4 selera
- 1 duży ziemniak
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1-1,5 l wody
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć wszystko do garnka ze słoną wodą.
- Dodaj olej oraz ząbek czosnku.
- Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie dodaj majeranek oraz lubczyk.
- Następnie zblednuj zupę do momentu uzyskania jednolitego kremu.
- Dodaj do smaku sól i pieprz.
Smacznego:)
Bardzo lubię zupy krem. :)
OdpowiedzUsuńJa też :) dlatego będzie co raz więcej przepisów na takie zupy :)
UsuńJestem maniaczką zup kremów, a pietruszkę wprost uwielbiam. Idealna zupa dla mnie!
OdpowiedzUsuń