Przez bardzo długi czas zupy rzadko pojawiały się w moim jadłospisie. Ostatnio diametralnie się to zmieniło i jem je bardzo często. Dziś...

Zupa burakowa z mlekiem kokosowym


Przez bardzo długi czas zupy rzadko pojawiały się w moim jadłospisie. Ostatnio diametralnie się to zmieniło i jem je bardzo często. Dziś przyszła pora na podzielenie się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych zup czyli burakowa z mleczkiem kokosowym. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a zupa niezwykle aromatyczna i pożywna. Dodatek mleczka koksowego ciekawie wzbogaca smak buraków i sprawia, że zupa nabiera dodatkowej słodyczy. Zupa jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, ale u mnie zazwyczaj zostaje zjedzona tego samego dnia.   


Zupa burakowa z mlekiem kokosowym


Składniki:
  • 700 g buraków
  • 200 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • 200 g ziemniaków
  • 1-1,5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (można też dodać całą puszkę)
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

Przygotowanie:

  • Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków umyj, obierz i pokrój w kostkę. 
  • Pokrojone warzywa wrzuć do garnka, dolej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Posól do smaku. 
  • Gotuj na dużym ogniu przez 15 minut, później zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie. 
  • Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na koniec dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. 


Smacznego :)

1 komentarz: