Bardzo podoba mi się pomysł serwowania deserów w słoikach. Jest to idealna porcja dla każdego, nie trzeba nic kroić i do tego wygląda to ...

Ryżowy sernik wegański w słoiku


Bardzo podoba mi się pomysł serwowania deserów w słoikach. Jest to idealna porcja dla każdego, nie trzeba nic kroić i do tego wygląda to bardzo ciekawie. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na błyskawiczny sernik wegański na zimno zamknięty w słoiku. Głównym składnikiem są płatki ryżowe, które w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzą pyszną masę sernikową. 




Ryżowy sernik wegański na zimno w słoiku 


Składniki (na dwa słoiki):

  • 50 g żurawiny
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 100 g płatków ryżowych
  • 250 ml wody
  • połowa stałej części mleka kokosowego ok. 175 g (schłodzonego przez dobę w lodówce)
  • 1/4 szkl. cukru pudru lub według uznania +  1 łyżka do polewy czekoladowej
  • 3-5 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka agaru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • truskawki lub maliny liofilizowane do posypania


Przygotowanie:

  1. Namocz żurawinę w gorącej wodzie przez 10 minut. 
  2. Dodaj szklankę ugotowanej wody do płatków ryżowych. 
  3. Wiorki kokosowe zmiksuj z odciśnięta z wody żurawiną. Powstałą masę wyłóż na spod słoików. 
  4. Płatki ryżowe przełóż do malaksera. 
  5. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy i przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Gdy mleko już będzie bulgotać, gotuj jeszcze przez ok. pół minuty (regularnie mieszając). Potem przelej masę do płatków ryżowych znajdującej się w malakserze. 
  6. Do masy dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. 
  7. Masę ryżową przełóż do słoików i zostaw do wystudzenia. 
  8. Do niewielkiego naczynia wlej 1 łyżkę mleka roślinnego i rozpuszczonego oleju kokosowego, dodaj kakao i cukier puder i wymieszaj. 
  9. Gotowa polewa czekoladowa polej serniki. 
  10. Pokrusz owoce liofilizowane i posyp nimi serniki. 
  11. Serniki włóż do lodówki na ok 2 h.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że sama preferuję desery w słoiczkach, a te wyglądają znakomicie :D Świetna inspiracja!

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda, chyba jutro się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń