Ciecierzyca to wyjątkowo wszechstronny strączek i choć wszyscy kojarzymy go głównie z hummusem czy falafelami to można z niego wyczarować wiele innych wspaniałych dań. Dziś przyszedł czas na kolejny przepis na wegańskie burgery. Tym razem głównym składnikiem będzie właśnie ciecierzyca.
Wegańskie burgery z ciecierzycy
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki wody z ciecierzycy
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozdrobnij ciecierzyce w malakserze lub za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Cebulę pokrój na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia.
- Następnie pokrój natkę pietruszki i dodaj wraz z cebulą do ciecierzycy.
- Dodaj 4 łyżki wody z puszki po ciecierzycy, 3 łyżki oleju oraz przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj soli i pieprzu do smaku.
- Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu pod przykryciem do zarumienienia.
Smacznego :)
Są na mojej liście do zrobienia ;) Uwielbiam ciecierzycę!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam takie burgery :)
OdpowiedzUsuń