Ciecierzyca to wyjątkowo wszechstronny strączek i choć wszyscy kojarzymy go głównie z hummusem czy falafelami to można z niego wyczaro...

Wegańskie burgery z ciecierzycy



Ciecierzyca to wyjątkowo wszechstronny strączek i choć wszyscy kojarzymy go głównie z hummusem czy falafelami to można z niego wyczarować wiele innych wspaniałych dań. Dziś przyszedł czas na kolejny przepis na wegańskie burgery. Tym razem głównym składnikiem będzie właśnie ciecierzyca. 



Wegańskie burgery z ciecierzycy


Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki wody z ciecierzycy
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Rozdrobnij ciecierzyce w malakserze lub za pomocą tłuczka do ziemniaków. 
  2. Cebulę pokrój na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia. 
  3. Następnie pokrój natkę pietruszki i dodaj wraz z cebulą do ciecierzycy. 
  4. Dodaj 4 łyżki wody z puszki po ciecierzycy, 3 łyżki oleju oraz przyprawy. 
  5. Dokładnie wymieszaj. 
  6. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
  7. Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu pod przykryciem do zarumienienia




Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Są na mojej liście do zrobienia ;) Uwielbiam ciecierzycę!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie burgery :)

    OdpowiedzUsuń