Dania z makaronem to bardzo dobra opcja na te dni, kiedy nie za bardzo ma się ochotę na gotowanie. Dlatego bardzo często pojawiają się w moim jadłospisie. Czy to spaghetti z tofu, świderki z sosem pieczeniowym lub rurki z smażonymi warzywami. Jednym z moich ulubionych dań makaronowych (zaraz po lasagne) jest mac&cheese, czyli makaron z sosem serowym. Moja wersja oczywiście bazuje na makaronie typu kolanka z sosem z kremowego kalafiora z dodatkiem płatków drożdżowych i mleka roślinnego.
Wegański MAC&CHEESE z kalafiora
Składniki:
- 200 g makaronu typu kolanka
- 500 g głowa kalafiora lub 400 g mrożonego
- 1 średnia marchewka
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szkl. mleka roślinnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 szkl. płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Kalafior, marchewkę i cebulę ugotuj.
- Następnie ostudź warzywa, przełóż je do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Połącz makaron z sosem.
- Mac&cheese można podawać również zapieczony. w tym celu, dodaj do masy łyżkę mąki ziemniaczanej i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st na ok. 15 minut.
Smacznego :)
Świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować! Kusi juz wiele razy :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/