Dania z makaronem to bardzo dobra opcja na te dni, kiedy nie za bardzo ma się ochotę na gotowanie. Dlatego bardzo często pojawiają się ...

Wegański MAC&CHEESE z kalafiora


Dania z makaronem to bardzo dobra opcja na te dni, kiedy nie za bardzo ma się ochotę na gotowanie. Dlatego bardzo często pojawiają się w moim jadłospisie. Czy to spaghetti z tofu, świderki z sosem pieczeniowym lub rurki z smażonymi warzywami. Jednym z moich ulubionych dań  makaronowych (zaraz po lasagne) jest mac&cheese, czyli makaron z sosem serowym. Moja wersja oczywiście bazuje na makaronie typu kolanka z sosem z kremowego kalafiora z dodatkiem płatków drożdżowych i mleka roślinnego


Wegański MAC&CHEESE z kalafiora


Składniki:

  • 200 g makaronu typu kolanka
  • 500 g głowa kalafiora lub 400 g mrożonego
  • 1  średnia marchewka 
  • 1/2 małej cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • szkl. mleka roślinnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szkl. płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  2. Kalafior, marchewkę i cebulę ugotuj. 
  3. Następnie ostudź warzywa, przełóż je do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. 
  4. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Połącz makaron z sosem. 
  6. Mac&cheese można podawać również zapieczony. w tym celu, dodaj do masy łyżkę mąki ziemniaczanej i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st na ok. 15 minut.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Muszę koniecznie spróbować! Kusi juz wiele razy :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń