W moim rodzinnym domu na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryby po grecku. Nieważne czy było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama...

Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych


W moim rodzinnym domu na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryby po grecku. Nieważne czy było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :).


Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych

Składniki:


  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg pietruszki
  • 2 cebule
  • 200 g kotletów sojowych
  • bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów
  • 1 koncentrat pomidorowy 150 ml
  • 6 listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka łyżek mąki lub bułki tartej  
  • opakowanie przyprawy do ryby
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebule pokrój i podsmaż na łyżce oleju do miękkości. 
  3. Następnie starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka i zalej wodą do połowy ich objętości. W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj więcej wody.
  4. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. 
  5. Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier.
  7. Kotlety sojowe namocz w bulionie.
  8. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb. 
  9. Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące. 
  10. Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem. 
  11. Usmażone kotlety ułóż warstwami w naczyniu na przemian z warzywami.   
Smacznego :)

1 komentarz: