Marynowana marchewka pojawiała się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą z nich był wegański hot dog  z marchewki, a drugą ...

Burgery z marynowanej marchewki



Marynowana marchewka pojawiała się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą z nich był wegański hot dog z marchewki, a drugą wędzony łosoś wegański. Dziś do tego grona dołączają burgery bazujące właśnie na marynowanej marchewce. 



Burgery z marynowanej marchewki 


Składniki:

  • 1 szkl. wody
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/4 szkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy 
  • 1,5 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 0,5 kg marchewki 
  • 2 cebule 
  • 1/2 szkl. bułki tartej 
  • 2 łyżki mąki 
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw. 
  2. Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty i dokładnie zamieszaj. Marynuj przynajmniej 24 h.
  3. Po tym czasie dokładnie odciśnij marchewkę np. przez sitko lub gazę. 
  4. Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia.
  5. Do masy marchewkowej dodaj podsmażoną cebulę, 3 łyżki oleju, bułkę tartą, mąkę i dokładnie wymieszaj. 
  6. Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu do zarumienienia. 


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Takie burgery mogłabym jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie skończyłem jeść! Pyszne! Polecam z pomidorem, ogórkiem kiszonym i grillowanym tofu ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i są PRZEPYSZNE <3

    OdpowiedzUsuń