Wytrawne naleśniki są świetną propozycją na smaczny obiad. Jednym z moich ulubieńców jest wersja z tofu i szpinakiem. Jednak dziś nale...

Naleśniki bolognese z tofu



Wytrawne naleśniki są świetną propozycją na smaczny obiad. Jednym z moich ulubieńców jest wersja z tofu i szpinakiem. Jednak dziś naleśniki wypełnimy zupełnie czymś innym. Kiedyś myślałam, że sos bolognese nadaję się jedynie do tradycyjnego makaronu spaghetti czy lasagne. Dziś wiem. że wystarczy wypełnić ciasto naleśnikowe tym pysznym sosem i zapiec posypane wegańskim serem, by otrzymać niebanalne danie, które na pewno podbije podniebienie każdego kto ich spróbuje 



Naleśniki bolognese z tofu

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml wody
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Składniki na sos bolognese:

  • 2 cebule 
  • 250 g tofu
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przyrządź naleśniki z tego przepisu.
  2. Na rozgrzaną patelnie wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż, aż będzie miękka i złocista.
  3. Następnie dodaj pokruszone tofu, sos sojowy, płatki drożdżowe, oregano, majeranek, bazylię i dokładnie wymieszaj. Podsmaż przez ok 2 minuty.
  4. Po tym czasie dodaj koncentrat i wymieszaj. Smaż jeszcze 5 minut. 
  5. Następnie dodaj mleko, cukier, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. 
  6. Następnie nakładaj od 2-3 łyżek sosu na naleśnika w zależności od jego wielkości, złóż go według uznania i umieść w żaroodpornym naczyniu.
  7. Gdy już wszystkie naleśniki będą gotowe, posyp je startym wegańskim serem i włóż do rozgrzanego do 200 st piekarnika na ok. 20-30 minut.

Smacznego :)





4 komentarze: