
Mleko migdałowe to jedno z droższych mlek roślinnych w sklepach. Z tego względu, gdy mam ochotę na inne mleko niż sojowe, które piję na co dzień, sama robię napój z migdałów. Was również zachęcam do spróbowania, bo przygotowanie takiego mleka w domu jest bardzo proste, więc po co przepłacać jeśli można rozkoszować się pysznym napojem za o wiele niższą cenę. Dodatkowo mleko nie będzie posiadać żadnych zbędnych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku czy emulgatory.
Domowe mleko migdałowe
Składniki:
- 1 szklanka migdałów
- 4 szklanki wody + woda do namoczenia migdałów
- 1-2 daktyle
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wieczorem zalej migdały wodą trochę ponad ich powierzchnie.
- Rano odlej wodę, migdały przełóż do blendera i dolej 4 szklani świeżej wody. Zblenduj na najwyższych obrotach.
- Dodaj daktyle, sól i ponownie zblenduj.
- Całość przelej przez sito wyłożone gazą.
Smacznego :)
Bardzo lubię mleko migdałowe :) Muszę się zabrać i kiedyś sama zrobic!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam robić tylko w naprawdę porządnym blenderze... Miałam taki smoothie maker z wymiennymi butelkami. Niby miksował te migdały, ale nie wychodziło mleko, tylko brudna woda. Dobry blender kielichowy to podstawa.
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Tez kiedyś miałam te smoothie makery to nie dość, że przeciekały to jeszcze nie miały mocy, żeby rozmielić migdały. Teraz na szczęście mam blender o mocy 1200W i świetnie się sprawdza.
UsuńCzy migdały powinny być bez łupinek?
OdpowiedzUsuńCzy migdały powinny być bez łupinek?
OdpowiedzUsuńMogą być z łupinkami :)
UsuńCzy uda mi się zrobić tę mleko blenderem ręcznym?
OdpowiedzUsuńTo zależy ile mocy ma Twój blender. Migdały są dość twarde, dlatego najlepiej by było, aby miał ok 500 W. Jeśli masz mniej może też da rade, a w razie czego możesz spróbować zrobić mleko z płatków migdałowych :)
Usuń