Zapraszam na kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Tym razem przygotowałam pieczoną owsiankę, która idealnie sprawdza się na śniadanie...

Pieczona owsianka z dynią


Zapraszam na kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Tym razem przygotowałam pieczoną owsiankę, która idealnie sprawdza się na śniadanie. Jeśli tradycyjna owsianka nie skradła Waszego podniebienia to musicie spróbować jej w wersji pieczonej. Takie śniadanie można zjeść od razu po wyjęciu z piekarnika lub przygotować dzień wcześniej i wziąć ze sobą np. do szkoły. Dobrym pomysłem jest przygotowanie większej porcji i przechowywanie w lodówce czy zamrażalniku. Dzięki temu pyszne i pożywne śniadanie będzie zawsze pod ręką.


Pieczona owsianka z dynią 

Składniki:
  • 1 szkl płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szkl wody
  • 200 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • posiekane orzechy
Przygotowanie:




  • Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj cukier, cynamon i proszek do pieczenia. 
  • Następnie dolej wody, dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj. 
  • Posyp posiekanymi orzechami. 
  • Wstaw do nagrzanego do 200 st piekarnika i piecz ok. 30 minut. 
  • Smacznego:)

    3 komentarze:

    1. Ja jeszcze owsiankę z dynią mam przed sobą, ale koniecznie musze zrobić!

      OdpowiedzUsuń
    2. Przepis pycha - bardzo polubiłam taką wersję owsianki. Dodaję do środka czasem np. suszoną żurawinę albo ziarna słonecznika.

      OdpowiedzUsuń
    3. A po co ten proszek do pieczenia?

      OdpowiedzUsuń