Niedawno zrobiłam spora ilość pomidorów suszonych (przepis tutaj), dzięki czemu mogłam wreszcie cieszyć się ich smakiem na kanapkach, w sałatkach czy tofucznicy. Ta wegańska wersja jajecznicy jest u mnie obowiązkową pozycją śniadaniową w każdy weekend. Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną tofucznice z suszonymi pomidorami.
Uważam, że gwarancją pysznej tofucznicy jest dodanie dużej ilości cebuli, soli czarnej dla uzyskania jajecznego posmaku oraz płatków drożdżowych, które nadają głęboki aromat. Według mnie tofucznica bardzo zyskuje na smaku i konsystencji, dzięki dodaniu mleka sojowego, dlatego zawsze dodaje przynajmniej 1/2 szklanki.
Tofucznica z suszonymi pomidorami
Składniki (na dwie porcje):
- kostka tofu 180g
- 2 średnie cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 szkl. mleka sojowego
- 1 łyżka oleju*
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli czarnej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
* Polecam dodać olej z pomidorów suszonych.
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę na drobne kawałki i podsmaż na oleju, aż będzie miękka.
- Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do cebuli.
- Po chwili pokrusz tofu, dodaj na patelnie i chwilę podsmaż.
- Następnie dodaj mleko i smaż całość, aż mleko wyparuję.
- Wyciśnij czosnek, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Dosól i dopieprz według preferencji.
Smacznego :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyszła Ci idealna konsystencja! W życiu bym nie powiedziała, że to tofucznica :)
OdpowiedzUsuńWystarczy dodać mleko sojowe i zawsze taka wychodzi :)
UsuńDziś jadłam na śniadanie i to najlepsza tofucznica jaką jadłam! PYCHA<3
OdpowiedzUsuń