Ostatnio bardzo często mam ochotę na słodkie śniadania, a że owsianka i naleśniki mi się już trochę przejadły, spróbowałam zrobić wegańskie tosty francuskie. Wyszły pyszne i są bardzo łatwe do przygotowania. Aby zrobić takie tosty francuskie potrzeba chleba i ciasta, w którym będzie on zanurzony. W skład ciasta wchodzi mleko roślinne, banan i mąka. Po zanurzeniu chleba w takiej mieszance wystarczy wrzucić go na patelnię i przypiekać z obu stron. Potem tylko posmarować dżemem, dodać jakieś owoce i można cieszyć się pysznym słodkim śniadaniem.
Wegańskie tosty francuskie
Składniki (na ok. 3 porcje) :
- 1 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka mąki tortowej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ulubione dodatki (u mnie dżem z mirabelek, banany i pokruszone ciastka oreo)
- 6 kromek pieczywa np. tostowego
Przygotowanie:
- Mleko, banany, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól zmiksuj razem za pomocą blendera.
- Rozgrzej patelnie z nieprzywierającą powłoką z odrobiną oleju i zmniejsz ogień.
- Zanurz kromki pieczywa w cieście i smaż z obydwu stron, aż się zarumienią.
Smacznego:)
Robię podobnie ale bez mąki.. pycha ;)
OdpowiedzUsuńTosty francuskie chodzą mi po głowie już od dawna, świetnie smakują z letnimi owocami. Gdy będę w końcu je robić, skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSprawdziłam, nawet jako obiad sprawdziło się przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie godne wegańskiego króla ;) Dawno nie robiłam, ale uwielbiam!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Śliczne tościki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie po świetny przepis na wegańskie kotleciki z soczewicy, które odchudzają.