Jestem wielką fanką muffinów. Dzięki temu, że ich wykonanie jest banalnie proste są idealne, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie...

Wegańskie muffiny z nektarynkami


Jestem wielką fanką muffinów. Dzięki temu, że ich wykonanie jest banalnie proste są idealne, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie ma się czasu na robienie wyszukanego deseru. Wystarczy dosłownie 30 minut i muffiny są już gotowe. Najbardziej lubię robić je z owocami, dlatego przygotowałam wersje z nektarynkami. Przepis jest szybki, prosty i nie zawiera tłuszczu.  




Wegańskie muffiny z nektarynkami

Składniki:


  • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru*
  • 1 szkl. mleka sojowego
  • 1/2 banana
  • 1 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli
  • 2 nektarynki
*Ilość cukru najlepiej dostosować do słodkości banana oraz nektarynek. 

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsyp wszystkie sypkie produkty. 
  2. W mniejszej misce rozgnieć banana, dodaj mleko i ocet. Poczekaj 2 minuty, przelej płynna część do suchej i zamieszaj. 
  3. Pokrój nektarynki na małe kawałki, dodaj do masy i wymieszaj. 
  4. Przelej masę do foremek i piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. *
*Każdy piekarnik jest inny, dlatego sprawdzaj wykałaczką czy muffiny są gotowe. 

Smacznego :)



1 komentarz: