Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni maso...

Wegańskie kotlety z cukinii


Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Bardzo długo czekałam, aż pojawi się na targach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach.  Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie. 




Kotlety z cukinii

Składniki (na 8 średnich kotletów):

  • 600 g cukinii (2 średnie cukinie)
  • 5 łyżek bułki tartej* + bułka do obtoczenia
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj cukinie na małych okach tarki, posól i odstaw na 15 minut. 
  2. Po tym czasie porządnie** odciśnij wodę z cukinii i przełóż do miski. 
  3. Do cukinii dodaj wszystkie przyprawy, mąkę, bułkę tartą i wymieszaj. 
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  5. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. 
  6. Smaż na średnim ogniu na patelni do zarumienienia. 
* Trzeba sprawdzać skład bułki tartej - niektóre mogą być niewegańskie. Ja swoją kupuję w Auchan. 

** Odciśniecie cukinii  ma bardzo duży wpływ na konsystencje kotletów, dlatego trzeba je porządnie odcisnąć. 


Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Cukinie to bardzo uniwersalne warzywa my również często dodajemy je do naszych potraw. Przepis świetny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię i wszystko co z niej zrobione! Zawsze robię placki cukiniowe, ale te kotlety wyglądają tak wspaniale, że na pewno wykorzystam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sos sojowy jest konieczny ? Mozna go czyms zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos sojowy nie jest konieczny, ale podkreśla smak cukinii. Możesz go pominąć i ew. dodać trochę więcej soli albo przyprawy typu warzywko :)

      Usuń
  5. na jakim tłuszczu smażyłaś i w jakiej ilość? Mniej więcej jak długo by nie były surowe w środku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażyłam na ok. łyżce oleju rzepakowego przez mniej więcej 3 minuty na jednej stronie do pozimu zarumienienia widicznego na zdjęciach. :)

      Usuń
  6. W poszukiwaniu prostych kotletów z cukinii docieram do przepisów coraz prostszych, odartych z kolejnych "zbędnych" składników. Twój jest na razie liderem prostoty, a zarazem pozwala przyrządzić bardzo smaczne, cukiniowe w smaku, kotleciki. Córka mówi, że mam je robić z tego właśnie przepisu. Dziękuję. Tom

    OdpowiedzUsuń