Są takie rośliny, na które ich najwięksi smakosze potrafią długo wyczekiwać. Jedną z nich jest bób, który teraz króluje na targach. Sezon na to warzywo strączkowe niestety jest dość krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Szczególnie, że oprócz walorów smakowych, bób dostarcza cennych składników odżywczych i minerałów. Bób można wykorzystać na wiele sposobów, a ja zachęcam Was do przygotowania prostej pasty kanapkowej :).
Pasta kanapkowa z bobu
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanego i obranego bobu*
- 1/4 szkl. mleka sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru + 1 łyżka do ugotowania 1 kg bobu
- sól, pieprz + sól do gotowania bobu
- woda do gotowania bobu
*Polecam ugotować 1 kg bobu, odłożyć potrzebną ilość, a resztę zjeść :)
Przygotowanie:
- Bób dokładnie opłucz pod wodą, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj 1 łyżkę cukru i zagotuj. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj do miękkości.
- Obierz potrzebną ilość bobu, przełóż do blendera, dodaj mleko sojowe oraz resztę składników i zmiksuj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń