Są takie rośliny, na które ich najwięksi smakosze potrafią długo wyczekiwać. Jedną z nich jest bób, który teraz króluje na targach. Sezo...

Pasta kanapkowa z bobu



Są takie rośliny, na które ich najwięksi smakosze potrafią długo wyczekiwać. Jedną z nich jest bób, który teraz króluje na targach. Sezon na to warzywo strączkowe niestety jest dość krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Szczególnie, że oprócz walorów smakowych, bób dostarcza cennych składników odżywczych i minerałów. Bób można wykorzystać na wiele sposobów, a ja zachęcam Was do przygotowania prostej pasty kanapkowej :).




Pasta kanapkowa z bobu

Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanego i obranego bobu*
  • 1/4 szkl. mleka sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru + 1 łyżka do ugotowania 1 kg bobu
  • sól, pieprz + sól do gotowania bobu
  • woda do gotowania bobu
*Polecam ugotować 1 kg bobu, odłożyć potrzebną ilość, a resztę zjeść :)


Przygotowanie:

  1. Bób dokładnie opłucz pod wodą, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj 1 łyżkę cukru i zagotuj. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. 
  2. Obierz potrzebną ilość bobu, przełóż do blendera, dodaj mleko sojowe oraz resztę składników i zmiksuj. 
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 



Smacznego :)

1 komentarz: