Wegańska pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Składniki:
- 280 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szkl. mleka sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli czarnej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przy pomocy blendera zmiksuj ciecierzyce z mlekiem na gładką masę.
- Dodaj czosnek, czarną sól, cukier, kurkumę i płatki drożdżowe i ponownie zblenduj.
- Dosól i dopieprz do smaku.
- Pokrój drobno szczypiorek, dodaj do pasty i wymieszaj.
Smacznego :)
Ja robię pastę "jajeczną" z tofu, ale Twoją wersję wypróbuję na 100%, gdyż muszę ograniczać produkty sojowe.
OdpowiedzUsuńSuper,wyglada jak moja przyszła kolacja😁
OdpowiedzUsuńPyszności, już pół roku nie mieliśmy w domu pasty "bezjajecznej". Ja robię z ciecierzycy, awokado i domowej roboty wegańskiego majonezu. Twoja jest stanowczo bardziej dietetyczna, następnym razem pójdę tym tropem i ograniczę tłuszcze w paście ;)
OdpowiedzUsuńZawsze mam problem jak podajesz juz sypkie produkty po ugotowaniu, ile to bedzie ciecierzycy przed gotowaniem? Myslisz, ze mozna uzyc ciecierzycy z puszki? Bo to namaczanie i gotowanie dlugo trwa. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDo pasty potrzeba ok. 140g suchej ciecierzycy. Następnym razem będe podawać ilość suchych ziaren :) Jeśli chodzi o tą z puszki to jak najbardziej możesz użyć :).
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPłatki drożdżowe raczej nie da się zastąpić jakimś innym produktem. Odpowiadają za smak umami, same smakuja bardzo serowego z lekką nutą orzechową. Możesz je pominąć wtedy smak będzie bardziej delikatny, albo zrobić sama ze zwykłych drożdzy :) Przepis na domowe płatki drożdżowe http://www.wegujemy.pl/2016/02/domowe-patki-drozdzowe_26.html
UsuńChciałam usunąć zduplikowany komentarz, a usuneły mi się oba :/
Usuń