Kasza jaglana  ze względu na swój neutralny smak, jest świetnym  składnikiem zarówno w wytrawnych potrawach jak i deserach. W dodatku jes...

Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej


Kasza jaglana ze względu na swój neutralny smak, jest świetnym składnikiem zarówno w wytrawnych potrawach jak i deserach. W dodatku jest bezglutenowa i niezwykle bogata w witaminy i minerały. W związku ze wszystkimi jej zaletami, ostatnio staram się ją częściej wykorzystywać. Ze wszystkich wegańskich deserów najbardziej lubię "serniki" na zimno, dlatego dziś przygotowałam dla Was jagielnik. 



Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej 

Składniki (na formę o średnicy 27 cm):

  • 100g migdałów
  • 100g daktyli 
  • 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 3 szkl. wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez dobę w lodówce)
  • 3 łyżeczki agaru
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. soku z cytryny
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

  1. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 15 minut.
  2. Kaszę jaglaną opłucz w gorącej wodzie i ugotuj z 3 szklankami wody do momentu jej całkowitego wchłonięcia.
  3. Migdały zmiksuj na mąkę i dodaj do niej odciśnięte daktyle. Zmiksuj. Powstałą masę schłodź w lodówce przez 20 minut. 
  4. Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do malaksera.
  5. Wyjmij spód ciasta z lodówki i równomiernie rozprowadź po formie.
  6. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy i przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj jeszcze przez ok. pół minuty (regularnie mieszając). Potem przelej masę do kaszy jaglanej znajdującej się w malakserze.
  7. Do kaszy jaglanej i mleka koksowego z agarem dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. 
  8. Masę jaglaną przełóż do formy, posyp kakao i zostaw do wystudzenia. Po tym czasie włóż do lodówki na ok 2 h.  
Jako spód do tego ciasta świetnie nadają się przepołowione ciastka oreo (nadzienie można dodać do masy).

Jako wierzch ciasta świetnie sprawdza się galaretka czy ułożone owoce. 

Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność ciasta użyj mniej tłustego mleka. Dodaj jedynie więcej agaru:) Dodatkowo możesz pominąć spód ciasta.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie! Muszę w końcu upichcić coś z kaszy jaglanej :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie. Przyznaje, że nigdy nie byłam fanką sernika, ale na ten wegański mam chrapkę już od dawna. Muszę w końcu wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Agar jest dostępny np. w Auchan na dziale ze zdrową żywnością. Można też znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet :)

      Usuń