Tofucznica to moje ulubione śniadanie, które robiłam już na różne sposoby z rozmaitymi dodatkami. Przyrządzałam ją z samą cebulą, z do...

Tofucznica z kurkami



Tofucznica to moje ulubione śniadanie, które robiłam już na różne sposoby z rozmaitymi dodatkami. Przyrządzałam ją z samą cebulą, z dodatkiem pieczarek lub suszonych pomidorów, ale jeszcze nigdy z kurkami. Kiedyś bardzo lubiłam jajecznice z ich dodatkiem, a że udało mi się kupić je w promocyjnej cenie, to one tym razem znalazły się w mojej tofucznicy. 

Podstawą mojej tofucznicy zawsze jest duża ilość cebuli (min. dwie duże), do tego odpowiednia kombinacja przypraw, trochę mleka roślinnego i mamy idealne śniadanie.



Tofucznica z kurkami 


Składniki (na dwie porcje):

  • 250 g tofu 
  • 100 g kurek
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych 
  • 1/2 łyżeczki soli czarnej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • szczypiorek 


Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę na drobne kawałki i podsmaż na oleju, aż będzie miękka.
  2. Pokrój kurki na mniejsze kawałki i dorzuć do patelni.
  3. Po 5 minutach pokrusz tofu, chwilę podsmaż i dodaj mleko. Jeśli tofucznica będzie za płynna smaż do momentu, aż mleko wyparuje.
  4. Wyciśnij czosnek i dodaj wszystkie przyprawy. 
  5. Dosól i dopieprz według preferencji. 
  6. Podawaj posypaną pokrojonym szczypiorkiem. 



Smacznego :)

A Wy z czym najczęściej jecie tofucznicę ?

4 komentarze:

  1. jestem zarówno fanką tofucznicy jak i kurek, w duecie musi smakować genialnie i chętnie się o tym przekonam jak tylko dopadnę kurki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo uwielbiam kurki, więc z pewnością wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń