Od niedawna  hoduję na parapecie kuchennym doniczkową bazylię, która jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zazwyczaj moje przygody z ho...

Pesto bazyliowe


Od niedawna hoduję na parapecie kuchennym doniczkową bazylię, która jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zazwyczaj moje przygody z hodowaniem jakichkolwiek roślin kończą się marnie, ale ku mojemu zdziwieniu bazylia pięknie się rozrastała. W związku z tym postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania jednego z najpopularniejszych wariantów włoskiego sosu czyli pesto bazyliowego.  

Taki sos idealnie sprawdzi się na kanapki czy do makaronu. Przygotowanie pesto jest bardzo proste. Dodatkowo nie wymaga gotowania więc, jest idealną opcją na szybki posiłek. 



Pesto bazyliowe


Składniki:

  • 20g świeżych liści bazylii
  • 30g orzechów arachidowych
  • 60g oliwy/oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu) zmiksuj melakserem lub blenderem.*
  2. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. 
*Można także utrzeć w moździerzu - przed tym warto jednak rozdrobnić/pokroić składniki. Jeśli masz mały moździerz najlepiej ucierać partami bazylie z orzechami dodając później resztę składników.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia :) jaki moździeż najbardziej się nada do ucierania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Według mnie najlepszy jest moździerz kamienny, którego szorstka powierzchnia w środku pomaga w rozcieraniu.

      Usuń
  2. ok, na pewno skorzystam! Płatki drożdżowe dają pewnie serowy posmak, a zazwyczaj pesto jadałam z parmezanem więc super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń