Od niedawna hoduję na parapecie kuchennym doniczkową bazylię, która jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zazwyczaj moje przygody z hodowaniem jakichkolwiek roślin kończą się marnie, ale ku mojemu zdziwieniu bazylia pięknie się rozrastała. W związku z tym postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania jednego z najpopularniejszych wariantów włoskiego sosu czyli pesto bazyliowego.
Taki sos idealnie sprawdzi się na kanapki czy do makaronu. Przygotowanie pesto jest bardzo proste. Dodatkowo nie wymaga gotowania więc, jest idealną opcją na szybki posiłek.
Pesto bazyliowe
Składniki:
- 20g świeżych liści bazylii
- 30g orzechów arachidowych
- 60g oliwy/oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu) zmiksuj melakserem lub blenderem.*
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Piękne zdjęcia :) jaki moździeż najbardziej się nada do ucierania?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Według mnie najlepszy jest moździerz kamienny, którego szorstka powierzchnia w środku pomaga w rozcieraniu.
Usuńok, na pewno skorzystam! Płatki drożdżowe dają pewnie serowy posmak, a zazwyczaj pesto jadałam z parmezanem więc super pomysł :)
OdpowiedzUsuń