Skąd wziąć grzyb kombucha?
Sposobów jest kilka. Można kupić kombuche na allegro lub też dostać grzyba za darmo od kogoś komu się rozmnożył - trzeba poszukać w internecie. Słyszałam nawet o przypadkach wyrośnięcia kombuchy w occie :)
- grzyb Kombucha
- zaczyn z poprzedniej fermentacji w ilości 10% docelowej ilości płynu (nie jest konieczne)
- 100 - 120 gram cukru
- 2 łyżeczki/torebki mocnej herbaty
Dodatkowo: litrowy słoik, gumka, gaza, plastikowa łyżka,
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę, do słoika wrzuć herbatę, cukier i zalej gorącą wodą.
- Po ostudzeniu dodaj zaczyn (jeśli go posiadasz) oraz kombuche (gładką stroną do góry).
- Przykryj naczynie czystą gazą lub innym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką.
- Umieść naczynie w ciepłym, przewiewnym miejscu z dala od bezpośredniego światła na 5 do 10 dni.*
- Po wyjęciu kombuchy z napoju** można zacząć go pić lub odstawić do wtórnej fermentacji.***
- Powtórz cały proces.
*Można sprawdzać smak kombuchy, aby uzyskać taki, który będzie nam najbardziej smakował. Im dłużej fermentujemy, tym więcej cukru zostało przerobionego i smak jest bardziej kwaskowaty.
**Podczas fermentacji grzyb matka produkuje nowy grzyb - córkę, który tworzy się na powierzchni herbaty. Czasami matka może zlepić się z nowym grzybem. Z córką można postępować tak samą jak z matką.
***Aby przeprowadzić drugą fermentacje rozlej kombuche do małych butelek i szczelnie je zakręć. Wtórna fermentacja powoduje, że kombucha jest lekko gazowana. Dodatkowo można dodać do niej owoce lub sok dla smaku. Taki napój jest świetnym orzeźwieniem w ciepłe dni.
WAŻNE!!!
Podczas produkcji napoju z kombuchy nie wolno używać metalowych przedmiotów, gdyż może to zabić kombuche.
Spożywanie kombuchy najlepiej zacząć od małych dawek (100 ml dziennie), aby organizm nie przeżył szoku. Stopniowo można zwiększyć ilość do trzech szklanek (3 razy po szklance). Kuracja oczyszczająca z toksyn powinna trwać 3 tyg. Po tym czasie organizm się przyzwyczaja i napój już tak dobrze nie działa.
0 komentarzy: