Pielęgnacja twarzy zazwyczaj kojarzy się z drogeryjnymi kremami, maseczkami, żelami myjącymi czy peelingami. Jednak skład tych produktów...

10 wegańskich produktów kuchennych, których można używać do pielęgnacji twarzy


Pielęgnacja twarzy zazwyczaj kojarzy się z drogeryjnymi kremami, maseczkami, żelami myjącymi czy peelingami. Jednak skład tych produktów pozostawia wiele do życzenia i często nie spełnia potrzeb danych typów cery. Kosmetyki do twarzy obfitują w silikony, syntetyczne barwniki, parafinę czy sztuczne zapachy. Większość z tych składników może zapychać naszą skórę, powodować wypryski czy wysypki. Dodatkowo cena takich produktów jest często bardzo wysoka. Aby pielęgnować twarz można użyć naturalnych metod, które przez setki lat sprawdzały się u milinów kobiet. Oto kilka wegańskich produktów kuchennych, które można wykorzystać do nawilżenia, odmłodzenia i czyszczenia twarzy.


Soda oczyszczona

Soda oczyszczona dzięki swoim właściwościom zwęża pory, dogłębnie je przy tym oczyszczając. W przypadku nadmiernego wydzielania sebum normalizuje jego produkcje. Również
 rozjaśnia przebarwienia i blizny potrądzikowe. Soda polecana jest dla osób posiadających cerę tłustą, trądzikową i mieszaną. Aby przygotować maseczkę, wystarczy wziąć  łyżkę sody i wymieszać ją z łyżką wody. Nałożyć na twarz i zostawić na od 10-20 minut. 

Kurkuma

Kurkuma jest bogata w antyoksydanty, dzięki czemu jest świetna w walce ze zmarszczkami. Ma również silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, które pomagają w stanach zapalnych skóry. Dzięki maseczce z kurkumy można pozbyć się przebarwień i poprawić koloryt. Przygotowanie takiej maseczki jest bardzo proste - 2 łyżeczki kurkumy mieszamy z wodą do lekko lejącej konsystencji. Zostawiamy na twarzy na ok. 15 minut. Trzeba pamiętać, że kurkuma barwi na żółto - zmywa się dopiero po kilku godzinach. 

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, dzięki czemu może być stosowany do walki z trądzikiem i innymi schorzeniami skóry. Dodatkowo zawiera enzymy, które normalizują produkcję sebum oraz przyspieszają gojenie się niedoskonałości. Zawarte w nim naturalne kwasy regulują także pH skóry. Przygotowanie toniku z octu jabłkowego jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać jedną porcję octu z czterema porcjami wody. Taką mieszanką przemywać twarz płatkiem kosmetycznym rano i wieczorem.

Banan

Banan jest świetnym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C, potasu, magnezu, białka i kwasów tłuszczowych. Te wszystkie składniki sprawiają, że użyty na twarz pozostawia ją odżywioną, wygładzoną i pełną elastyczności. Banan ma także właściwości poprawiające koloryt skóry. Maseczka przygotowana z rozgniecionego banana jest odpowiednia dla każdego typu skóry. 

Oliwa z oliwek

Oliwa zawiera kombinacje witamin E i A oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taka kombinacja odmładzających składników znakomicie wpływa na skórę twarzy. Oliwa również nawilża skórę i łagodzi podrażnienia, dlatego jest idealna na problemy skórne. Codzienne nakładanie niewielkiej ilości na twarz przyniesie świetne efekty u osób z normalną lub suchą skórą. 


Ziemniak

Ziemniaki zawierają dużo witamin (w szczególności witaminę C), minerałów i białka. Dzięki bogactwu składników mineralnych mają właściwości odżywcze, nawilżające i odmładzające. Kuracja ziemniakami odświeży cerę i pozostawi ją pełną blasku. Na twarz można stosować zarówno plastry surowych ziemniaków, zetrzeć je na tarce lub używać ugotowanych. Plastry położone na oczach usuwają cienie, przebarwienia i obrzęki. Wodę po ugotowanych ziemniakach (bez soli) także można wykorzystać np. jako tonik.


Mąka z ciecierzycy


Mąka z ciecierzycy zawiera proteiny, witaminy B9, B6, potas, fosfor, cynk, żelazo, magnez i błonnik. Ma właściwości oczyszczające, zmiękczające, wygładzające i zmniejszające pory, dzięki czemu nałożona na twarz nada jej blask, odświeży i odżywi. Może też stanowić nośnik dla innych substancji w maseczkach i peelingach. Aby przygotować maseczkę z ciecierzycy, trzeba wziąć łyżkę mąki z ciecierzycy i zalać wodą do uzyskania lekko lejącej konsystencji. Nałożyć na twarz na ok. 15 minut. Można też jej używać jako peeling. 

Ogórek

Ogórek zawiera witaminy: A, B6, K oraz takie minerały jak fosfor, potas, wapń i magnez. Ma właściwości oczyszczające, nawilżające i łagodzące podrażnienia. Dodatkowo sok z ogórka rozjaśnia cerę, przebarwienia oraz piegi. Maseczka z ogórka przywróci blask i odświeży skórę. Można używać zarówno plasterków ogórka, jak i startej wersji. 


Cytryna

Cytryna ma silne właściwości antyoksydacyjne, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C.  Sok z cytryny usuwa przebarwienia, rozjaśnia cerę i pozostawia ją odświeżoną. Odmładza i nawilża skórę, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym działa także na trądzik.  Sok z cytryny można bezpośrednio nakładać na twarz i nie trzeba go zmywać. 

Płatki owsiane

Płatki owsiane są bogate w białko, witaminy (B1, B6, E, PP) oraz krzem, magnez, selen, wapń, żelazo i potas. Zawarte w nich substancje odżywiają skórę. Dodatkowo mają właściwości łagodzące podrażniania. Można je wykorzystać zarówno jako maseczkę, jak i peeling do twarzy. Wystarczy zmielić płatki, dodać niewielką ilość wody i można nakładać na twarz.


Pamiętajcie, że zawsze przed użyciem takich, domowych metod warto najpierw zrobić próbę uczuleniową! 

3 komentarze:

  1. Fajne pomysły na środki pielęgnacyjne :-) Ja bym jeszcze dodała fusy po zaparzonej kawie. Uwielbiam taki peeling :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam, ale jako peeling do ciała. :) Niestety u mnie fusy nie sprawdziły się na twarzy.

      Usuń
  2. Maseczka z mąki z ciecierzycy jest bardzo często stosowana przez hinduski do pielęgnacji twarzy :) ocet jabłkowy jest też świetny na włosy - rozrabiam 2 łyżki octu jabłkowego ze szklanką wody i taką mieszanką pryskam włosy po umyciu. Dobrze podkreśla loki :)

    OdpowiedzUsuń