Groszek był przeze mnie przez bardzo długi czas niedoceniany. Jego potencjał dostrzegł mój chłopak, który ostatnio bardzo polubił groszek...

Wiosenna pasta z groszku


Groszek był przeze mnie przez bardzo długi czas niedoceniany. Jego potencjał dostrzegł mój chłopak, który ostatnio bardzo polubił groszek i może go wyjadać prosto z puszki :). Pomyślałam, że dam mu szanse i przygotuje z niego wiosenną pastę kanapkową. Ku mojemu zdziwieniu w takcie przygotowywanie sama podjadałam groszek z puszki :). Robiąc pasty nie lubię, gdy jej przygotowanie zajmuje dużo czasu i trzeba używać blendera, dlatego moją pastę robi się szybko, prosto i za pomocą tłuczka do ziemniaków. 



Wiosenna pasta z groszku 

Składniki:
  • 1 puszka groszku
  • 1 łyżeczka zaprawy cytrynowej*
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczku szczypiorku 
*Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej bo jest to dla mnie wygodniejsze. 

Przygotowanie:

  1. Odsącz wodę z puszki, przełóż jej zawartość do dużej miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków (może też być widelec lub blender) rozgnieć groszek. 
  2. Dodaj zaprawę cytrynową, czosnek i inne przyprawy. 
  3. Posiekaj drobno szczypiorek, dodaj do pasty i dokładnie wymieszaj. 



Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Pasta z groszku jak najbardziej ale mrożonego - ten z puszki mi nie smakuje ;) Przepis na pewno wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna lekka pasta, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę jedną z moich ulubionych past, nawet podobnie przyprawiona - zamiast szczypiorku używam koperku :) Ale to typowo wiosenne smaki, a jak dobrze smakuje z rzodkiewką! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować z koperkiem :) Pewnie pasta w takiej wersji jeszcze bardziej będzie mi smakować bo uwielbiam koperek!

      Usuń
  4. Takie pasty to ja mogę wcinać cały czas! Z groszku są u mnie na równi z hummusem ;) Nie ma to jak taka pasta+tooosty <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń