Bardzo lubię mleko ryżowe, ale jego cena nie zachęca do częstego kupowania. Dlatego, jeśli mam na nie ochotę, wolę zrobić je samodzie...

Domowe mleko ryżowe




Bardzo lubię mleko ryżowe, ale jego cena nie zachęca do częstego kupowania. Dlatego, jeśli mam na nie ochotę, wolę zrobić je samodzielnie. Takie domowe mleko ryżowe jest bardzo gęste, można je rozcieńczać tak, by dostosować konsystencje do swoich preferencji. Jest bardzo delikatne, można nawet powiedzieć, że jest bezsmakowe, ale po doprawieniu solą, cukrem czy wanilią zyskuje na smaku.
Dodatkowo, jeśli ma się wysokoobrotowy blender, nie potrzeba nawet przecedzać mleka. Mleko ryżowe świetnie sprawdza się jako zastępnik mleka krowiego w wypiekach, deserach i koktajlach.






Mleko ryżowe




Składniki:


  • 1/2 szkl. ryżu
  • woda
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Ryż wypłukać i zalać wodą na 12h.
  2. Po tym czasie odlać wodę, w której moczył się ryż, następnie przełożyć do garnka i zalać 4,5 szkl. wrzącej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 h.
  3. Po ostudzeniu ryżu można zacząć blendowanie. Na jedną porcje ryżu należy dodać jedną porcje wody i miksować na najwyższych obrotach ok. 2 min.
  4. Dodać sól i cukier do smaku-mi odpowiada proporcja 3 łyżeczki cukru do 1,5 łyżeczki soli.
  5. Przelać do butelki i trzymać w lodówce maksymalnie 4-5 dni.



Jeśli nie masz wysokoobrotowego blendera, całość trzeba przecedzić przez gazę.

Tak jak napisałam na początku, mleko wychodzi dość gęste, dlatego rozcieńczam je bezpośrednio przed użyciem. 




Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny, prosty przepis :) Muszę wypróbować w takim razie, bo cena w sklepach rzeczywiście nie zachęca

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na czas jaki trzeba poświęcić oraz ogólnie koszty (gazu, prądu etc.) wykonania samemu tego mleka, to chyba lepiej kupić za 6zł gotowe... To nie kiełbasa czy pasztet, to tylko mleko ;)

    OdpowiedzUsuń