Majówka jest doskonałą okazją do grillowania i spędzenia czasu na świeżym powietrzu z rodziną czy przyjaciółmi. W taki sposób można rozkoszować się pysznym jedzeniem, które jest przecież nieodłącznym elementem grillowania. Według badań, w Polsce najpopularniejszą potrawą z rusztu jest kiełbasa, warzywa są na samym końcu i stanowią tylko 3 % spożywanych produktów. W tą majówkę możemy to zmienić, więc odpalmy nasze wegańskie grille! W tym wpisie przedstawiam Wam kilka pomysłów na roślinne dania, które świetnie sprawdzą się na grillu.
Składniki:
- 250g boczniaków
- opakowanie przyprawy do karkówki
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Dzień przed grillem utłucz boczniaki tłuczkiem do ubijania, ale tak żeby się nie rozpadły. Do naczynia włóż grzyby i wlej 2 łyżki oleju, dodaj opakowanie przyprawy do karkówki oraz sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj.
- Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu stron do pożądanego zarumienienia.
- ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe
- olej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
Przygotowanie:
- Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami.
- Zrób szaszłyki i piecz na grillu z obydwu stron do pożądanego zarumienienia.
Składniki:
- ziemniaki
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Każdego ziemniaka dokładnie owiń folią aluminiową i umieść między węglem/brykietem.
- Piecz ok. 1 h w zależności od wielkości ziemniaków, czasami obracając.
Składniki (na dwa duże burgery):
- 1 puszka groszku
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżki mąki jaglanej
- olej
- bułka
- dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i ketchup
Przygotowanie:
- Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy.
- Następnie dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj.
- Uformuj dwa duże kotlety i posmaruj odrobiną oleju.
- Piecz na grillu ok. 20 minut z obydwu stron.
- Podawaj w bułce z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Cudne propozycje!
OdpowiedzUsuńSame pyszności i kto mówi że warzywa nie mogą wylądować na grillu :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycje :)
OdpowiedzUsuńZima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach. Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają. Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Na tym filmiku boczniaki znalezione pod Wrocławiem oraz parę informacji: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo Smacznego!
OdpowiedzUsuń