Majówka jest doskonałą okazją do grillowania i spędzenia czasu na świeżym powietrzu z rodziną czy przyjaciółmi. W taki sposób można ro...

4 pomysły na wegańskiego grilla


Majówka jest doskonałą okazją do grillowania i spędzenia czasu na świeżym powietrzu z rodziną czy przyjaciółmi. W taki sposób można rozkoszować się pysznym jedzeniem, które jest przecież nieodłącznym elementem grillowania. Według badań, w Polsce najpopularniejszą potrawą z rusztu jest kiełbasa, warzywa są na samym końcu i stanowią tylko 3 % spożywanych produktów. W tą majówkę możemy to zmienić, więc odpalmy nasze wegańskie grille! W tym wpisie przedstawiam Wam kilka pomysłów na roślinne dania, które świetnie sprawdzą się na grillu. 





Boczniaki a'la karkówka




Składniki:


  • 250g boczniaków
  • opakowanie przyprawy do karkówki
  • olej
  • sól, pieprz


Przygotowanie:


  1. Dzień przed grillem utłucz boczniaki tłuczkiem do ubijania, ale tak żeby się nie rozpadły. Do naczynia włóż grzyby i wlej 2 łyżki oleju, dodaj opakowanie przyprawy do karkówki oraz sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj. 
  2. Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu stron do pożądanego zarumienienia.



Szaszłyki warzywne




Składniki:


  • ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe 
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku


Przygotowanie:

  1. Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami.
  2. Zrób szaszłyki i piecz na grillu z obydwu stron do pożądanego zarumienienia.



Ziemniaki pieczone 




Składniki:

  • ziemniaki 
  • folia aluminiowa



Przygotowanie:

  1. Każdego ziemniaka dokładnie owiń folią aluminiową i umieść między węglem/brykietem. 
  2. Piecz ok. 1 h w zależności od wielkości ziemniaków, czasami obracając. 


Burger z groszku



Składniki (na dwa duże burgery):

  • 1 puszka groszku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • olej
  • bułka
  • dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i ketchup

Przygotowanie:

  1. Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy. 
  2. Następnie dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj.
  3. Uformuj dwa duże kotlety i posmaruj odrobiną oleju. 
  4. Piecz na grillu ok. 20 minut z obydwu stron. 
  5. Podawaj w bułce z ulubionymi dodatkami.   


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Same pyszności i kto mówi że warzywa nie mogą wylądować na grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach. Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają. Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Na tym filmiku boczniaki znalezione pod Wrocławiem oraz parę informacji: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo Smacznego!

    OdpowiedzUsuń