Aksamitna konsystencja zupy krem podbija podniebienie prawie każdego. Jest to danie  wykwintne,  delikatne a zarazem bardzo pożywne i...

Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią


Aksamitna konsystencja zupy krem podbija podniebienie prawie każdego. Jest to danie wykwintne, delikatne a zarazem bardzo pożywne i aromatyczne. Na dodatek można je zrobić z każdego warzywa. 


Zupy krem są zazwyczaj najbardziej popularne jesienią. Ja natomiast najbardziej lubię je jeść wiosną z dodatkiem świeżych ziół. Dziś przygotowałam dla Was gęsty krem z pieczonego selera i marchewki z dodatkiem świeżej bazylii. Myślę, że takie danie idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię.


Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią

Składniki:

  • 1 duży seler
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni ziemniak
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1,5 litra wody
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Obrać warzywa. Seler i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 1h. 
  2. Po tym czasie upieczone warzywa oraz ziemniaka pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą.
  3. Dodać wszystkie przyprawy.
  4. Gotować ok. 15 minut. Potem zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Gdy zupa nie będzie już gorąca zblendować.
  6. Podawać z posiekaną świeżą bazylią. 

Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Mogę jeść je cały rok, nie tylko jesienią <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczony seler? Ja go wprost uwielbiam! Aż pomyśleć, że jadłam z nim już chyba wszystko z wyjątkiem zupy... Koniecznie nadrobię to tą z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń