Aksamitna konsystencja zupy krem podbija podniebienie prawie każdego. Jest to danie wykwintne, delikatne a zarazem bardzo pożywne i aromatyczne. Na dodatek można je zrobić z każdego warzywa.
Zupy krem są zazwyczaj najbardziej popularne jesienią. Ja natomiast najbardziej lubię je jeść wiosną z dodatkiem świeżych ziół. Dziś przygotowałam dla Was gęsty krem z pieczonego selera i marchewki z dodatkiem świeżej bazylii. Myślę, że takie danie idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię.
Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią
Składniki:
- 1 duży seler
- 1 średnia marchewka
- 1 średni ziemniak
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1,5 litra wody
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Obrać warzywa. Seler i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 1h.
- Po tym czasie upieczone warzywa oraz ziemniaka pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą.
- Dodać wszystkie przyprawy.
- Gotować ok. 15 minut. Potem zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
- Gdy zupa nie będzie już gorąca zblendować.
- Podawać z posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego:)
Mogę jeść je cały rok, nie tylko jesienią <3
OdpowiedzUsuńPieczony seler? Ja go wprost uwielbiam! Aż pomyśleć, że jadłam z nim już chyba wszystko z wyjątkiem zupy... Koniecznie nadrobię to tą z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCzy nie latwiej byloby najpierw podgotowac warzywa niz piec je godzine?
OdpowiedzUsuńJeśli brać pod uwagę łatwość to rzeczywiście lepiej warzywa ugotować, ale pieczone nadają inny smak niż te gotowane.
UsuńCzy moga byc to normalnie ugotowane warzywa jak z zupy jarzynowej? Bez miesa
OdpowiedzUsuńJak najbardziej możesz dać tak ugotowane warzywa :)
Usuń