Dziś nastawiłam mój pierwszy zakwas, który przygotowałam na podstawie starej książki kucharskiej, którą znalazłam w rzeczach mo...

Domowy zakwas na żurek



Dziś nastawiłam mój pierwszy zakwas, który przygotowałam na podstawie starej książki kucharskiej, którą znalazłam w rzeczach mojej babci. Nie pomyślałabym, że przygotowanie go w domu będzie tak proste i szybkie, dlatego stwierdziłam, że zrobię zdjęcia i podzielę się przepisem z Wami na blogu. 



Domowy zakwas na żurek


Składniki:

  • 1 szkl mąki żytniej 2000
  • 3 szkl przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kromka chleba razowego
Dodatkowo będzie potrzebny litrowy słój lub gliniany garnek, gaza lub materiał oraz sznurek lub gumka recepturka.


Przygotowanie:

  1. W słoju wymieszaj mąkę z 1 szkl wody, tak aby nie powstały grudki. Następnie dodaj resztę wody. 
  2. Rozgnieć lekko czosnek, dodaj go do naczynia razem z pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Na końcu dodaj skórkę z kromki pieczywa razowego i zamieszaj. 
  3. Przykryj słój gaza i zabezpiecz sznurkiem lub recepturką i postaw w ciepłym miejscu.
  4. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką (ew. plastikową). 
Fermentacja powinna trwać ok. 4-5 dni. Można ją przyśpieszyć dodając np. soku z ogórków kiszonych :)





1 komentarz:

  1. Nigdy nie przepadałam za żurkiem, więc zakwasu jeszcze osobiście nie robiłam - w tym roku mnie zmotywowałaś i również zrobię. Może żurek będzie smakował bardziej! :)

    OdpowiedzUsuń