Produktem "ubocznym" przy robieniu mleka sojowego lub tofu jest okara, która jest doskonałym źródłem białka, wapnia, fos...

Bezglutenowy pasztet sojowy z okary



Produktem "ubocznym" przy robieniu mleka sojowego lub tofu jest okara, która jest doskonałym źródłem białka, wapnia, fosforu czy potasu. Posiada także dużą ilość błonnika W smaku jest dość neutralna, dlatego świetnie nadaje się do deserów jak i do dań wytrawnych. 

Zawsze przy robieniu mleka sojowego czy tofu nie mogę się doczekać, aby coś zrobić z pozostałej okary. Najczęściej przygotowuje z niej kotlety a'la schabowe albo pasztet. Oprócz soi dodaje do niego kilka warzyw i powstaje pyszny dodatek do chleba. 


Bezglutenowy pasztet sojowy z okary


Składniki:

  • okara z 400g soi 
  • 2 duże marchewki (ok. 350g)
  • duża pietruszka (ok. 170g)
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • woda


Przygotowanie:

  1. Obrać marchewkę i pietruszkę. Ugotować w osolonej wodzie
  2. Ugotowane warzywa zblendować z cebulą oraz z dodatkiem dwóch szklanek wody z gotowania. 
  3. W dużej misce wymieszać okarę ze zblendowaną masą i dodać przyprawy. 
  4. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą (ilość mąki może się różnić zależnie od tego jak została odciśnięta okara, dlatego najlepiej dodawać ją stopniowo do uzyskania konsystencji "lepkiej papki").
  5. Pasztet przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym do 200 st C  piekarniku ok 1 h. 


Pasztet latwo się kroi i rozsmarowuje na kanapce :)



Smacznego :)

1 komentarz: