Niektórym gotowe kotlety sojowe kojarzą się z nudną, bezsmakową tekturą. Choć to nie jest najzdrowsza opcja bardzo często mam w zapasie opakowanie takich kotletów. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Kotlety sojowe nie muszą być nudne, kluczem do sukcesu jest ich właściwe przyrządzenie. Dziś przygotowałam dla Was 4 pomysły na kotlety sojowe.
Ryż z sosem słodko-kwaśnym
z kotletami sojowymi
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g ryżu
- słoik sosu słodko-kwaśnego
- 50 g kotletów sojowych
- bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie.
- Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu.
- Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody i pokrój na małe kawałki.
- Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmaż kawałki kotletów sojowych.
- Po podsmażeniu dodaj na patelnie sos słodko-kwaśny.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Koperkowe kotlety sojowe
Składniki (na 2 porcje):
- 2 łyżeczki koperku suszonego
- 8 kotletów sojowych
- bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie z dodatkiem koperku.
- Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody.
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż kotlety Dociskaj je widelcem aby wycisnąć z nich więcej wody.
- Podsmażaj do zarumienienia z obu stron.
- Podawaj z ziemniakami i z sałatką.
Makaron z kotletami sojowymi w sosie pieczeniowym
Składniki (na 2 porcje):
- 50 g kotletów sojowych
- 200 g makaronu
- 1 opakowanie sosu pieczeniowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie.
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody i pokrój na małe kawałki.
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż kotlety.
- Przygotuj sos pieczeniowy wg instrukcji na opakowaniu i dodaj do kotletów.
- Gotowy sos z kotletami podawaj z makaronem.
Kotlety sojowe w cieście kokosowym
Składniki (na 4 porcje):
- opakowanie kotletów sojowych
- bulion lub woda z dodatkiem przyprawy typu warzywko
- olej do smażenia
- 1 szkl mąki
- 1 szkl mleka roślinnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 szkl wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie.
- Gdy kotlety zmiękną porządnie je odciśnij z wody.
- Przekrój każdy kotlet sojowy na pół i uformuj z niego coś na kształt kuli.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, sos sojowy, wiórki, olej, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Do głębokiego talerza wsyp trochę mąki i obtocz w niej kotlety. Następnie zanurz kotlet w cieście kokosowym. Przełóż na patelnie z rozgrzanym olejem, smaż w pół głębokim tłuszczu.
- Podsmażaj do zarumienienia z obu stron.
- Podawaj z ryżem i kapustą kiszoną.
Smacznego:)
Próbowwałam kiedyś smażyć kotlety sojowe w samych ziołach, bez panierki i chłonęły ogromną ilość tłuszczu, którego smaku nie znoszę. Nie masz takiego problemu?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście chłoną aporą ilość tłuszczu, ale wg mnie to właśnie sprawia, że są tak smaczne. Czasami, żeby zmniejszyć ich kaloryczność wsadzam papier do pieczenia pomiędzy kotlety a olej. Polecam Ci apróbowanie takiego sposobu :)
UsuńUNA BLOG ja po smażeniu wyciskam kotlety widelcenm na ręczniku papierowym, staram się też dawać minimalną ilość oliwy.
UsuńCiekawe propozycje :) Najbardziej podoba mi się pierwsza! Dodałabym tam jeszcze prażone orzechy nerkowca :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Z orzechami byłoby przepyszne!
UsuńFajny blog :) Zaskakoczyłaś mnie kotletami w cieście kokosowym, smakują wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Cieszę się, że smakowały :)
UsuńNie dość że pysznie to jeszcze kreatywnie! Jestem uzależniona od kotletów sojowych, jakbym mogła tobym je na sucho jadła hahaha. Teraz się zainspiruję i poszaleję ze smakami :)
OdpowiedzUsuńkotlety sojowe, to lubię!
OdpowiedzUsuńSpróbowałam zjeść jak Ty i sądzę że skusiłabym się na taką odmianę częściej. Zrobiłam z ryżem i pieczarkami do buraczków tartych Gomaru. Żując te kotlety czuje się taki całkiem przyjemny zastrzyk adrenaliny.
OdpowiedzUsuńKocham kotlety sojowe. Jestem wegetarianka wiec to u mnie codziennosc. Napewno wyprobuje opcje kokosowa, dzieki za pomysl
OdpowiedzUsuńA ja napewno wypróbuję opcje z sosem pueczeniowym
OdpowiedzUsuńDenizli
OdpowiedzUsuńKonya
Denizli
ısparta
Bayburt
KAM8A2
ankara parça eşya taşıma
OdpowiedzUsuńtakipçi satın al
antalya rent a car
antalya rent a car
ankara parça eşya taşıma
W663W0
Ağrı Lojistik
OdpowiedzUsuńÇorlu Lojistik
Kars Lojistik
Antalya Lojistik
Rize Lojistik
VGBD
131E5
OdpowiedzUsuńTunceli Evden Eve Nakliyat
Kırşehir Lojistik
Kastamonu Şehir İçi Nakliyat
Mersin Şehir İçi Nakliyat
Osmaniye Şehirler Arası Nakliyat
Kırıkkale Şehir İçi Nakliyat
Yalova Evden Eve Nakliyat
Tekirdağ Lojistik
Sinop Şehirler Arası Nakliyat
711E1
OdpowiedzUsuńAmasya Lojistik
Burdur Lojistik
Erzurum Şehir İçi Nakliyat
Çanakkale Evden Eve Nakliyat
Kalıcı Makyaj
Uşak Şehirler Arası Nakliyat
Ünye Asma Tavan
Kırıkkale Parça Eşya Taşıma
Ankara Evden Eve Nakliyat
603E3
OdpowiedzUsuńreferans