Wegański pad thai z tofu



Pad Thai to błyskawiczne danie z patelni z charakterystycznym słodko kwaśnym sosem. Od pierwszego momentu, gdy spróbowałam to danie (jeszcze w wersji niewegańskiej) trafiło na listę moich ulubionych. Po przejściu na weganizm ciągle chciałam zrobić pad thai'a. Wreszcie mi się udało :)


Oryginalnie do pad thai'a dodaje się sos rybny, pastę z tamaryndowca, jajko i najczęściej krewetki lub inne mięso, ale bez tych składników również można przygotować to danie. Zajęło mi trochę czasu, zanim obmyśliłam wegańską wersje, ale myślę że się udało. Zamiast sosu rybnego dodałam sojowy, pastę z tamaryndowca zastąpiłam sokiem z limonki (pasta z tamaryndowca jest wegańska, ale trudno ją dostać i jest droga), zamiast jajka dodałam pokruszone tofu, a jako zamiennik białka również użyłam tofu z tym, że pokrojonego w kostkę.



Pad thai z tofu


Składniki (na 2 porcje):
  • 100 g makaronu ryżowego*
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego**
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki
  • sok z jednej limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • garść posiekanych orzechów arachidowych 
* najlepszy będzie płaski i szeroki 
** do sosu sojowego można dodać 2 arkusze nori 

Jeżeli lubicie bardziej ostre smaki można dodać sos sriracha lub świeżą papryczkę chilli..

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać cukier, paprykę. Dodać sos sojowy, ocet, sok z limonki oraz wodę. Wymieszać i odstawić na bok. 
  2. Pokroić szczypiorek na 5 cm kawałki.
  3. Makaron zalać gorącą wodą.
  4. Tofu podzielić na dwie równe porcje. Jedną pokroić w kostkę, drugą część rozdrobnić (jak do tofucznicy:))
  5. Czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem. Podsmażyć do momentu aż zbrązowieje. 
  6. Dodać tofu i wymieszać. Chwilę podsmażyć. 
  7. Odsączyć makaron i dodać na patelnie. 
  8. Wlać wcześniej przygotowany sos i wymieszać. Smażyć do momentu wyparowania większości wody. 
  9. Zdjąć z ognia, dodać kiełki i szczypiorek. Lekko zamieszać.
  10. Pad thai'a podawać posypanego orzeszkami z ćwiartkami limonki, świeżym szczypiorkiem oraz kiełkami. 



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. wyczuwam orientalne danie.. czyli coś w moim guście:3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokusze się żeby zrobić choć ostatnio dodałam szczypiorek do sosu pomidorowego który przygotowałam i wszystko się popsuło!

    OdpowiedzUsuń