Niepowodzenia w kuchni to u mnie norma. Chciałam zrobić szarlotkę, ale ze względu na małą ilość jabłek wyszła bardziej tarta. Na szczęście to "niepowodzenie" okazało się być pyszne:). Ta bezglutenowa tarta z jabłkami jest świetna, gdy ma się ochotę na coś lekkiego i słodkiego. Dodając podwójną ilość jabłek można przygotować tradycyjną szarlotkę.
Bezglutenowa tarta a'la szarlotka
Składniki (na tortownice 27cm):
- 1 kg jabłek
- 100ml wody
- 3 łyżki cukru (można dodać niej wg preferencji)
- szczypta kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szkl mąki z ciecierzycy
- 1,5 szkl mąki jaglanej
- 6 łyżek cukru
- 7,5 łyżek oleju
- 7,5 łyżek wody
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić na małe kawałki. Zalać wodą i dodać cukier. Gotować, aż zmiękną. Dodać przyprawy.
- Do dużej miski wsypać mąkę z ciecierzycy i jaglaną, dodać cukier. Następnie dodać wodę i olej.
- Zamieszać wszystkie składniki i ugnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części. Większą i mniejszą w proporcjach 1/3 i 2/3. Większe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut, mniejsze do zamrażarki również na pół godziny.
- Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia.
- Większą porcje ciasta rozprowadzić równomiernie w tortownicy nachodząc na boki. Obficie ponakłuwać ciasto widelcem.
- Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok. 20 min (do zarumienienia)
- Po wyjęciu z piekarnika nałożyć masę jabłkową i równomiernie ją rozprowadzić.
- Mniejszą porcje ciasta zatrzeć na grubych okach tarki i posypać tartę.
- Wstawić tortownicę do piekarnika na ok. 25 minut.
Robiłam niedawno bardzo podobną, pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda chrupiąco, uwielbiam kruszonkę!
OdpowiedzUsuńaż zamarzyłam za samym zapachem domowej szarlotki <3 genialna tarta!
OdpowiedzUsuńpyyyyyyszna!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D baaardzo dziękuję za ten przepis!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się, że smakowało:)
Usuń