Składniki (4 porcje):
- 4 marchewki zbliżone rozmiarem do parówki
- 4 bułki do hotdogów
- 1/4 szkl wody
- 1/4 szkl sosu sojowego
- 1/4 szkl oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ulubione dodatki
Przygotowanie:
- Odkroić końce marchewki i je obrać. Można również je zaokrąglić, aby bardziej przypominały parówki.
- Ugotować w osolonej wodzie, tak aby były miękkie (Ale też nie za miękkie - ok. 8 minut)
- Do pojemnika lub worka strunowego wlać wodę, sos sojowy, olej i ocet.
- Dodać czosnek, paprykę wędzoną i pieprz. Jeżeli sos sojowy nie jest wystarczająco słony dodać też sól.
- Rozmieszać i włożyć marchewki.
- Zamarynowane marchewki włożyć do lodówki. Najlepiej marynować 24 h i często mieszać pojemnikiem/workiem strunowym.
- Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucić marchewki i podsmażyć z każdej strony, aż zbrązowieją.
- Wlać całą marynatę i smażyć jeszcze 1 minute.
- Marchewkę włożyć do bułki i dodać ulubione dodatki.
Smacznego :)
Super pomysł :) marchewka to warzywo z olbrzymim potencjałem, uwielbiam pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o marchewkowym hot dogu :) Zapisuje do zrobienia! A czosnek to świeży czy suszony ma być?
OdpowiedzUsuńCzosnek dałam suszony :)
Usuń