Ryba z selera, bezy z wody z ciecierzycy czy hot dog z marchewki.... Weganizm wciąż mnie zaskakuje. Ten niebanalny sposób na zweganizo...

Wegański hotdog z marchewki



Ryba z selera, bezy z wody z ciecierzycy czy hot dog z marchewki.... Weganizm wciąż mnie zaskakuje. Ten niebanalny sposób na zweganizowanie popularnego dania fast food znalazłam na YouTubie i musiałam go wypróbować. Poniższy przepis bazuje na kilki innych i jest dostosowany do tego co miałam w kuchni. Nie spodziewałam się, że marchewka w bułce może, aż tak bardzo przypominać hotdoga.  

Składniki (4 porcje):


  • 4 marchewki zbliżone rozmiarem do parówki
  • 4 bułki do hotdogów
  • 1/4 szkl wody
  • 1/4 szkl sosu sojowego
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki 

Przygotowanie:


  1. Odkroić końce marchewki i je obrać. Można również je zaokrąglić, aby bardziej przypominały parówki.
  2. Ugotować w osolonej wodzie, tak aby były miękkie (Ale też nie za miękkie - ok. 8 minut) 
  3. Do pojemnika lub worka strunowego wlać wodę, sos sojowy, olej i ocet. 
  4. Dodać czosnek, paprykę wędzoną i pieprz. Jeżeli sos sojowy nie jest wystarczająco słony dodać też sól. 
  5. Rozmieszać i włożyć marchewki. 
  6. Zamarynowane marchewki włożyć do lodówki. Najlepiej marynować 24 h i często mieszać pojemnikiem/workiem strunowym.
  7. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucić marchewki i podsmażyć z każdej strony, aż zbrązowieją. 
  8. Wlać całą marynatę i smażyć jeszcze 1 minute. 
  9. Marchewkę włożyć do bułki i dodać ulubione dodatki. 


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Super pomysł :) marchewka to warzywo z olbrzymim potencjałem, uwielbiam pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz słyszę o marchewkowym hot dogu :) Zapisuje do zrobienia! A czosnek to świeży czy suszony ma być?

    OdpowiedzUsuń