Często najlepsze i najprostsze przepisy powstają po przez kompletną improwizacje. Tak właśnie jest w przypadku tej sałatki. Ch...

Sałatka z kuskusu z pieczonymi burakami i natką pietruszki




Często najlepsze i najprostsze przepisy powstają po przez
kompletną improwizacje. Tak właśnie jest w przypadku tej sałatki. Chcąc wykorzystać pozostałe z obiadu pieczone buraki połączyłam je z moją ulubioną kaszą kuskus i natką pietruszki. Takie połączenie wyjątkowo mi zasmakowało i myślę, że zagości u mnie na dłużej.

Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania i jest idealną propozycja na lunch do pracy lub szkoły.




Sałatka z kuskusu z pieczonymi burakami i natką pietruszki

Składniki :

  • 4 średnie pieczone buraki
  • 100 g suchej kaszy kuskus
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku
  • sól, pieprz
  • woda do zalania kaszy kuskus

Przygotowanie:

  1. Kuskus posolić,popieprzyć i zalać wrzącą wodą.
  2. Buraki pokroić w małą kostkę.
  3. Natkę pietruszki posiekać.
  4. Kuskus, buraki i natkę wymieszać razem w misce.
  5. Dodać czosnek.
  6. Ewentualnie dodać więcej soli i pieprzu.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ja zamiast kuskusu jem kaszę gryczaną, a sos robię musztardowo-miodowy. To danie stało się już moim tradycyjnym posiłkiem, bo uwielbiamy z mężem i buraczki i natkę pietruszki i kaszę gryczaną <3 Jemy przynajmniej raz w tygodniu! Pychaaaa! :D Twoja wersja jest na pewno dużo szybsza w przygotowaniu - kuskus gotowy w moment. A ja kaszę gotuję na kilka godzin przed jedzeniem :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować wersję z kaszą gryczaną, na pewno będzie pyszna:)

      Usuń