Kiedy nie mam pod ręką tofu, a na śniadanie mam ochotę zjeść "jajecznicę", przygotowuję owsiankę na słono. Najbardziej lubię wersję z cebulą i pieczarkami, ale owsianecznica też świetnie smakuje z innymi dodatkami.
Przygotowuję ją na wodzie, dzięki czemu jest niskokaloryczna i świetna dla osób będących na wysokowęglowodanowej, niskotłuszczowej diecie.
Owsianecznica z pieczarkami
- 1 szkl błyskawicznych płatków owsianych
- 4 średnie pieczarki (ok. 150g)
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- woda
- opcjonalnie: łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać wrząca wodą (trochę ponad poziom płatków), dodać kurkumę, czosnek, czarną sól oraz sos sojowy. Wymieszać i odstawić na bok.
- Obrać cebulę i pokroić. Tak samo pieczarki.
- Cebulę wrzucić na patelnie, zalać wodą, posolić (szczypta) i smażyć na małym ogniu pod przykrywką.
- Po ok. 2 minutach dodać pieczarki, szczyptę soli i przykryć.
- Smażyć, aż cebula będzie miękka i cała woda wyparuję. Jeżeli woda wyparuje wcześniej, trzeba dodać jej trochę.
- Dodać owsiankę na patelnie i wymieszać.
- Dodać pieprz i sól do smaku.
Smacznego :)
Lubię tofucznicę, bardzo często robię jaglanicę a ten przepis muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci zasmakuje :) Ja też lubię tofucznice i jaglanecznicę, ale cały czas próbuje ze wszystkiego robić jajecznice wegańską nawet z kaszy kuskus :)
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację :) Długo nie mogłam się przekonać, bo kiepsko wspominam wytrawne eksperymenty z owsianką sprzed paru lat, ale wyszło fajnie. U mnie suche płatki podsmażone z czosnkiem, kapustą pekińską i przyprawami (sól, pieprz, papryka, sumak, kozieradka, lubczyk, oregano i zioła prowansalskie) i dopiero na końcu zalane wodą i skleikowane.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowało :) Brzmi pysznie :)
Usuń