Gdy nie mam ochoty na długie siedzenie w kuchni przygotowuje makaron spaghetti z sosem. Wystarczy 20-30 minut i posiłek jest gotowy. Zazwyczaj jako zamiennika mięsa w sosie używałam tofu. Spaghetti w takiej postaci jadłam przez bardzo długi okres czasu i nawet nie myślałam o jakiejś zamianie.
Pomysł na spaghetti z ciecierzycą powstał przypadkowo. Tak naprawdę był efektem błędu. Pewnego razu postanowiłam spróbować zrobić mleko z ciecierzycy (które swoją drogą nie przypadło mi do gustu) przez co została mi spora ilość ciecierzycowej okary. Zrobilam z niej małe kotlety, które usmażyłam i postanowiłam ugotować w sosie pomidorowym, tak aby wyszły pulpety. Wszystko szło bardzo dobrze dopóki kotlety nie zaczęły się rozpuszczać... tworząc coś na wzór sosu do spaghetti.
Spaghetti bolognese z ciecierzycą
Składniki:
- 2 szkl ugotowanej ciecierzycy (400g)
- 1 średnia cebula
- 200 g makaronu spahgetti
- koncentrat pomidorowy
- 1/2 szkl wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 i 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wstawić wodę w garnku z łyżeczką soli (gdy się będzie gotowała dodać makaron).
- Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oleju z dodatkiem soli.
- Ciecierzyce rozgnieść (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków) i dodać na patelnie.
- Po chwili dolać wodę i pomieszać
- Dodać oregano i bazylie oraz sos sojowy.
- Dodać koncentrat oraz czosnek.
- Gotować na małym ogniu mieszając ok. 3 minuty.
Yhmmm muszę koniecznie wypróbować :*
OdpowiedzUsuńa kiedy dodać cukier? :)
OdpowiedzUsuń