Gdy nie mam ochoty na długie siedzenie w kuchni przygotowuje makaron spaghetti z sosem. Wystarczy 20-30 minut i posiłek jest gotowy...

Najprostsze spaghetti bolognese z ciecierzycą




Gdy nie mam ochoty na długie siedzenie w kuchni przygotowuje makaron spaghetti z sosem. Wystarczy 20-30 minut i posiłek jest gotowy. Zazwyczaj jako zamiennika mięsa w sosie używałam tofu. Spaghetti w takiej postaci jadłam przez bardzo długi okres czasu i nawet nie myślałam o jakiejś zamianie.

Pomysł na spaghetti z ciecierzycą powstał przypadkowo. Tak naprawdę był efektem błędu. Pewnego razu postanowiłam spróbować zrobić mleko z ciecierzycy (które swoją drogą nie przypadło mi do gustu) przez co została mi spora ilość ciecierzycowej okary. Zrobilam z niej małe kotlety, które usmażyłam i postanowiłam ugotować w sosie pomidorowym, tak aby wyszły pulpety. Wszystko szło bardzo dobrze dopóki kotlety nie zaczęły się rozpuszczać... tworząc coś na wzór sosu do spaghetti. 




Spaghetti bolognese z ciecierzycą


Składniki:

  • 2 szkl ugotowanej ciecierzycy (400g)
  • 1 średnia cebula
  • 200 g makaronu spahgetti
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 szkl wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 i 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wstawić wodę w garnku z łyżeczką soli (gdy się będzie gotowała dodać makaron). 
  2. Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oleju z dodatkiem soli. 
  3. Ciecierzyce rozgnieść (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków) i dodać na patelnie. 
  4. Po chwili dolać wodę i pomieszać 
  5. Dodać oregano i bazylie oraz sos sojowy.
  6. Dodać koncentrat oraz czosnek.
  7. Gotować na małym ogniu mieszając ok. 3 minuty.




Smacznego :)

2 komentarze: