Kiedyś bardzo lubiłam wielkie ciastka czekoladowe, które są sprzedawane w niektórych kawiarniach. Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć wersji wegańskiej, dlatego postanowiłam przygotować takie ciastka sama w domu.
Po robieniu kotletów zostało mi sporo ugotowanej ciecierzycy, którą miałam zamiar wykorzystać do zrobienia sałatki. Gdy już miałam kroić warzywa, naszła mnie ochota na coś słodkiego i stwierdziłam, że zrobię bezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy.
Po zrobieniu tych ciastek i kilku innych wypieków mogę stwierdzić, że z ciecierzycy można zrobić dosłownie wszystko :).
Bezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy
Składniki (4 duże ciastka):
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki jaglanej
Przygotowanie:
- Ciecierzyce zblendować. Nie musi być to jednolita masa wiec można też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
- Dodać olej, kakao i cukier.
- Zamieszać i dodać mąkę jaglaną.
- Zmoczyć ręce i uformować ciastka.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Aby ciastka były jeszcze lepsze można dodać czekoladę.
Smacznego :)
Ten intensywny kakaowy kolor, cudo!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy! są takie nieskomplikowane bez tysiąca drogich składników i co najważniejsze wegańskie ! Takiego bloga ze świeczka szukać. Dziękuję, że go tworzysz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy! są takie nieskomplikowane bez tysiąca drogich składników i co najważniejsze wegańskie ! Takiego bloga ze świeczka szukać. Dziękuję, że go tworzysz :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podobają :) Jest mi niezmiernie milo czytać tak przyjemne słowa :) Dziękuję!
Usuń