Kiedyś bardzo lubiłam wielkie ciastka czekoladowe, które są sprzedawane w niektórych kawiarniach. Niestety nigdzie nie mogłam znaleź...

Bezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy


Kiedyś bardzo lubiłam wielkie ciastka czekoladowe, które są sprzedawane w niektórych kawiarniach. Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć wersji wegańskiej, dlatego postanowiłam przygotować takie ciastka sama w domu. 

Po robieniu kotletów zostało mi sporo ugotowanej ciecierzycy, którą miałam zamiar wykorzystać do zrobienia sałatki. Gdy już miałam kroić warzywa,  naszła mnie ochota na coś słodkiego i stwierdziłam, że zrobię bezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy. 

Po zrobieniu tych ciastek i kilku innych wypieków mogę stwierdzić, że z ciecierzycy można zrobić dosłownie wszystko :).




Bezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy

Składniki (4 duże ciastka):
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru 
  • 6 łyżek mąki jaglanej

Przygotowanie:
  1. Ciecierzyce zblendować. Nie musi być to jednolita masa wiec można też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
  2. Dodać olej, kakao i cukier. 
  3. Zamieszać i dodać mąkę jaglaną.
  4. Zmoczyć ręce i uformować ciastka. 
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut. 
Aby ciastka były jeszcze lepsze można dodać czekoladę. 



Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Ten intensywny kakaowy kolor, cudo!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy! są takie nieskomplikowane bez tysiąca drogich składników i co najważniejsze wegańskie ! Takiego bloga ze świeczka szukać. Dziękuję, że go tworzysz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twoje przepisy! są takie nieskomplikowane bez tysiąca drogich składników i co najważniejsze wegańskie ! Takiego bloga ze świeczka szukać. Dziękuję, że go tworzysz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podobają :) Jest mi niezmiernie milo czytać tak przyjemne słowa :) Dziękuję!

      Usuń